• ulu_fanua_06

Aisea e fa'aaogaina ai e Fale Saina Anamua Fafie?Ae Fa'aaoga e Papalagi Ma'a?

Aisea e fa'aaogaina ai e Fale Saina Anamua Fafie?Ae Fa'aaoga e Papalagi Ma'a?

O le mafuaʻaga na fausia ai le tele o fale faʻapipiʻi laupapa i Saina anamua e le ona o tagata Saina e le iloa faʻaoga maʻa, e le o le leai foi o mea maʻa.Mai tulaga o maota ma fa'alava, i auala ma'a ma alalaupapa ma'a i nu'u i tua, e mafai ona maua i so'o se mea i le li'o fa'a-Saina.Su'e le manatuaga o le ma'a.

1

 

Aisea la e le fa'aaogaina ai e Fale Saina Fafie nai lo Maa?

Muamua, ona o uiga o fale anamua e: faigofie, moni ma faʻaola.O fausaga laupapa e mafai ona tuʻuina atu le taʻaloga atoatoa i nei uiga.

Lona lua, sa iai fafie i le tele o mea i aso anamua.O loʻo i ai uiga o mea faigofie, faigofie toe faʻaleleia, malosi fetuutuunai ma vave faufale saoasaoa.

Tolu, e tuai tele ona fau fale i maa.I aso anamua, o le gaosiga o maa ma felauaiga na o ni galuega faaumiumi.

O tagata Saina e alolofa i le lalolagi nei e le mafai ona faʻatali.O suiga uma o le malo i le talafaasolopito o Saina e o faatasi ma le tele o galuega faufale.Ua i luga le maota i le emo o le mata.E faʻalagolago lava i le faʻaogaina o le fausaga laupapa.

2

O St. Peter's Basilica i Roma na atoa le 100 tausaga na fausia ai, o le Notre Dame Cathedral i Pale na sili atu i le 180 tausaga na fausia ai, ma le Cologne Cathedral i Siamani na umi le 600 tausaga.

3

O le a le Ituaiga Tu ma Aganu'u o lo'o Faatusa e le Fauga Laau a Saina Anamua?

O tufuga sogasoga ma atamamai i Saina anamua, i totonu o se sosaiete feudal lea sa matua tuai ai le faasaienisi ma tekinolosi, sa mafai ona faaaoga atoatoa mataupu faavae o le inisinia, ma talepeina ma le atamai le tapulaʻa o fausaga laupapa e le lava e fausia ai fale tetele ma le fausaga fa'avaa fa'avaa fa'alava.

O le manatu o le mamanu a Saina ua ausia ai le tele o faʻailoga faʻailoga i Saina, ma ua taʻitaʻia ai foi Saina i luga o se auala mamanu lea o fale laupapa e masani ai.

4

I Sisifo, o mea masonry o loʻo faʻaaogaina lautele, ma o le auala o le atinaʻeina o fale masonry pa puipui o loʻo masani ai.

Ae mo le lelei ma le le lelei o fale laupapa ma fale maa, e faigata ona iloa le eseesega i latou.

O fale laupapa e mama i le fausaga, taugofie ma aoga, faigofie i tekinolosi ma vave i le fausiaina.

Ae o lo’o manino fo’i fa’aletonu i se tepa.O le malosi e tetee atu ai i “taia” e vaivai, ma e lē lava le tetee atu i “force majeure factor” e pei o mafuiʻe ma afi.

O le fale maa e foliga matagofie, e mausali, ma ua leva ona faʻasaoina.

O mea le lelei e tetele, taugata, lavelave le faagasologa ma le umi o le fausiaina.

5

O manatu eseese e lua o mamanu ma sitaili fausaga i Saina ma Sisifo e ese ai foi itu ma tulafono o le talisapaia o le fausaga o Saina ma Sisifo.

I le tulaga masani, e masani ona mafai e tagata ona matauina ma iloa le matagofie ma le matagofie o fale mai mamao eseese e tolu: mamao, ogatotonu ma latalata.

O le fausaga a Saina e faʻapipiʻi taua tele i le faʻaaliga, ma o le toʻatele oi latou o loʻo i ai se fuafuaga faʻapitoa ma le ogatasi, e tuʻuina atu ai se laina matagofie ma vaivai i fafo, e ese mai le "pusa-pei" foliga o faʻataʻitaʻiga geometric Western.

I le vaeluagalemu, o fale i sisifo o loʻo tuʻuina atu se lagona manino ma loloto i luga o tagata ma lo latou tele o le voluma ma le faʻatulagaina o le planar faʻatasi ai ma suiga concave ma convex.

6


Taimi meli: Tes-19-2022